Blog & Nieuws Blog & Nieuws

Select Villas of Moraira Blog & Nieuws

Ervaar de Magie van de Moren en Christenen Festiviteiten in Moraira, Spanje

9 jul 2024

Als je het geluk had om vorige week in Moraira te zijn, zou je de magie van Moros y Cristianos (het feest van de Moren en Christenen) hebben ervaren. Dit levendige en cultureel rijke evenement viert de historische veldslagen tussen de Moren (moslims) en Christenen tijdens de Spaanse Reconquista van de 8e tot de 15e eeuw. Het jaarlijks in juni gehouden festival is een van de belangrijkste en meest verwachte evenementen in Moraira en trekt zowel lokale inwoners als bezoekers aan. Het festival eert niet alleen deze historische periode, maar dient ook als een viering van ons rijke culturele erfgoed en tradities.

Het festival toont uitgebreide naspelen van veldslagen, compleet met kostuums en wapens uit die tijd. Traditionele muziek en dans vullen de straten, en om het feest af te sluiten is er een spectaculair vuurwerk dat de hemel verlicht. Tijdens de festiviteiten zijn lokale gerechten en drankjes beschikbaar, zodat je kunt genieten van de traditionele Spaanse keuken zoals tapas, paella en regionale wijnen. De stad bruist van een geweldige sfeer en biedt plezier voor het hele gezin, zowel voor lokale bewoners als bezoekers.

We hebben het grote geluk dat twee van onze eigen teamleden van Select Villas dit jaar bij de festiviteiten betrokken waren. Daarom hebben we gesproken met Daniel Klinzmann, onze kantoor- en verkoopondersteuningsadviseur, om meer te weten te komen over het feest van de Moren en Christenen in Moraira. Ook hebben we met Karen Lynch, onze bedrijfsbeheerder, gesproken over haar deelname aan de festiviteiten in de stad Pego met hun patroonsfeesten ter ere van de Heilige Ecce-Homo en de Moren en Christenen van 27 tot 30 juni.Een Persoonlijk Tintje: Perspectieven van de Select Villas Teamleden tijdens de Moren en Christenen Festiviteiten


Wat is de betekenis van het Moren en Christenen Festival?

Het is een driedaagse viering die de historische conflicten uitbeeldt die de stad vertegenwoordigen. De Moren kwamen uit Noord-Afrika en probeerden het Iberisch Schiereiland te veroveren. Op de eerste dag van het festival winnen de Moren de oorlog en bleven ze daadwerkelijk enkele honderden jaren in Spanje. Op de tweede dag heroveren we, en de Christenen heroveren het kasteel. Alles eindigt op de derde dag, de grote galadag, waarop we allemaal in onze beste kostuums door de straten marcheren. De laatste dag is heel bijzonder omdat de Moren en Christenen veldslagen uitvechten met ouderwetse wapens en kleurrijke kostuums dragen om de middeleeuwen uit te beelden, en de stad gehuld is in rook en de sfeer van een grote veldslag. Het hele evenement eindigt wanneer San Jorge op zijn witte paard rijdt om het wonder te vieren.


Vertel ons hoe je hebt deelgenomen aan het Moren en Christenen Festival?

Daniel - Het is een familietraditie, mijn moeder deed mee, dus ik ben er al bij sinds ik 5 jaar oud was.

Karen - Ik had het vele jaren gezien toen ik in Oliva en Pego woonde, en op een dag werd ik door een lid van de troep uitgenodigd om mee te doen. Het jaar daarop waren ze kapiteins en werd ik lid en sindsdien ben ik erbij betrokken, dat is nu al meer dan 19 jaar.Dus iedereen kan meedoen?

Daniel - Er zijn verschillende “comparsas” of troepen (groepen), sommige alleen voor mannen, alleen voor vrouwen of gemengde groepen, en iedereen kan meedoen.

In Moraira hebben we meer dan 30 leden, maar in vergelijking met andere steden is dat klein, bijvoorbeeld in Alcoy in Alicante hebben ze meer dan 700 leden. Voor nieuwe leden die willen toetreden, moet iedereen instemmen en er wordt over gestemd, maar elke troep is anders. Het jongste lid dit jaar was een 4 maanden oude baby, en het oudste lid is 74 jaar oud, dus alle leeftijden kunnen deelnemen en er is geen limiet aan het aantal leden dat betrokken is.

Daniels vrouw Ania en zijn 6-jarige dochter Giovanna zijn nu ook lid, dus het is een echte familietraditie en dat geldt voor veel gezinnen.

Karen - Onze troep in Pego werd in 1995 opgericht en is een volledig vrouwelijke càbila (stamgroep), die begon met 15-20 leden en nu 50 leden heeft, en we hebben 20 anderen die ons tijdens het festival ondersteunen en het hele jaar door helpen met fondsenwerving en evenementen.


Hoe lang duurt de voorbereiding?

Daniel - In de loop van het jaar zijn er voorbereidingen voor deze drie feestdagen. We komen elke maand samen en vieren verjaardagen, sportevenementen zoals voetbalwedstrijden, dus het is een echte sociale gemeenschap voor het hele gezin. Sommige van mijn beste vrienden heb ik tijdens deze evenementen door de jaren heen sinds mijn kindertijd gevonden. Natuurlijk ligt de nadruk op het broodnodige fondsenwerven voor het evenement. We doen dit fondsenwerven op veel manieren, zoals een kerstloterij, padeltoernooien, verschillende evenementen gedurende het jaar en natuurlijk de grote "Big Shitting" om de fondsen binnen te halen.Karen - We hebben maandelijkse bijeenkomsten en verschillende commissies binnen de càbila (verzamelplaats) die de organisatie op zich nemen. Van make-up en kleding tot het beslissen over de fondsenwerving gedurende het jaar, zelfs al het eten en drinken voor alle festiviteiten moet worden gepland en betaald. Enkele dingen die we organiseren zijn de viering van de Internationale Vrouwendag, waarbij we vrouwen uit de hele stad uitnodigen. We hebben avondjes wijn- en tapasproeverijen georganiseerd en theater naar de stad gebracht om een voorstelling te geven. Bijvoorbeeld, we organiseren een kerststal met Kerstmis. Het is dus een heel jaar werk en samenwerking met andere troepen om deze festiviteiten mogelijk te maken.


Oké Daniel, kun je ons uitleggen wat de "Big Shitting" is?

Dit is iets heel grappigs waarbij iedereen samenkomt om te kijken en mee te doen. Op de grond worden lijnen getrokken in duizend vierkanten. Elk lid moet loten verkopen voor 5€ per vierkant, en de totale prijs is 1000€. Een echte stier wordt van een nabijgelegen boerderij gebracht en over de vierkanten geleid. In het vierkant waar de stier zijn mest laat vallen, wint de persoon die dat vierkant heeft, de 1000€! Het is heel veilig omdat de stieren omheind zijn en het is een heel leuk gemeenschapsevenement geworden waar mensen graag naar kijken en aan meedoen.


Dat klinkt als veel plezier!

Karen - Onze càbila kiest elk jaar een "feestpunt" waarbij elk lid een nummer kan kopen en voor 1€ het vierkant kan kopen, en het is hetzelfde soort concept waarbij het vierkant waar een hond zijn ontlasting doet, de prijs wint. Het is een manier om fondsen te werven voor de troep, maar het kan van alles zijn, van concerten tot kleine evenementen die we organiseren, maar het kost een heel jaar om deze fondsen voor te bereiden en te verzamelen.


Hoe bepaal je welke rol je speelt tijdens het festival?

Daniel - Het hangt af van het jaar; elk jaar worden er 2 leden gekozen om zich bij de “Junta Central” (de centrale raad) aan te sluiten die alles organiseert en beslist wie welke rol zal spelen in de belangrijkste voorstellingen en waar de parade uit zal bestaan, en de muzikanten worden gekozen. De kapiteins wisselen elke 6 jaar, elk jaar uit een andere troep, één christelijke en één Moorse. De kapitein hoeft geen lid van de troep te zijn, maar ze eindigen als de centrale figuur en nemen een speciale rol in de naspeling op het strand en als hoofdpersoon van de gala.

Karen - Wij zijn een officiële en geregistreerde vereniging, dus we hebben statuten om deel uit te maken van de nationale feestvereniging. De commissies beslissen over de rollen, je kunt van groep wisselen en elk jaar verschillende rollen spelen. Alle leden nemen echter deel aan de vrijdagparade Parade l’Ambaixà, die de veldslag is.


Er is altijd spanning over welk dier wordt gepresenteerd. Hoe werkt dat?

Daniel - Elke troep kan kiezen welk dier ze mee willen nemen voor de galaparade, maar het kost veel geld om de dieren te huren. Wij zijn de enige troep die elk jaar dieren meeneemt, er is altijd een prachtig zwart paard dat meeloopt in de parade, en dit jaar hadden we ook ganzen. In voorgaande jaren werden kamelen, ezels en zelfs olifanten gebruikt, wat duizenden kon kosten, maar met de wetten en beperkingen mogen er geen exotische dieren meer worden gebruikt, nu zijn alleen kleinere dieren en paarden toegestaan, maar er is altijd opwinding over het geheime dier.

Karen - Wilde dieren doen niet meer mee, we hebben paarden, maar nu hebben we theatergroepen die als dieren optreden, vorig jaar hadden we "krokodillen", dat waren acteurs met ingewikkelde mechanische kostuums die zo realistisch en kleurrijk waren, in plaats van levende dieren te gebruiken.Hoe zit het met de kostuums? Ze zijn heel indrukwekkend en mooi

Daniel - Elke troep heeft zijn eigen chilaba (dagelijks kostuum), maar voor de grote gala wordt elk jaar een nieuw kostuum gekozen en gehuurd. Dit jaar droegen we make-up en sommige andere troepen hadden hoeden met lichtjes die de make-up verlichtten, dus het is als een show. We proberen elk jaar iets te vinden om het nog spectaculairder en indrukwekkender te maken, en het wordt heel serieus genomen.

Karen - Elk jaar huren we verschillende kostuums voor de belangrijkste parade op zaterdag, maar iedereen heeft zijn eigen kostuum voor de parade op vrijdag, la Ambaixà (veldslag). Overdag dragen we allemaal onze gel.laba (informele Moorse of christelijke kleding).


En de kostuums hebben verschillende kleuren, waarvoor is dat?

Daniel - Het hangt af van de rol die je speelt, en elke troep houdt zich aan zijn eigen stijl en kleuren. Wij zijn de Caballeros del Rey Don Jaime (de ridders), dus onze kleuren zijn zilver, goud en blauw en witte en rode kruizen.

Karen - De kleuren komen van de troep, en de onze zijn de „Algarades” krijgerridders die donkerblauw en zilver zijn. De belangrijkste leverancier is in de stad Alcoy, en het comité gaat en kiest de kleding en beslist over de make-up. Voor de feestparades worden professionele haar- en make-upartiesten ingehuurd. Alles is heel indrukwekkend en vereist veel tijd, dus er is veel voorbereiding nodig.

De kostuums van de Moren zijn vaak kleurrijk en rijkelijk geborduurd, terwijl de Christenen te herkennen zijn aan hun elegante en met harnassen bedekte kostuums.


Het lijkt veel werk te zijn, geniet je ervan?

Daniel - Het is vol traditie, en naast het evenement zelf brengt de deelname de hele gemeenschap samen. We werken het hele jaar door om het mogelijk te maken, dus het kan erg emotioneel zijn tijdens de laatste galaparades, vaak zijn er enkele tranen van alle betrokkenen. Een mix van plezier, emotie en hard werken het hele jaar door voor deze 3 speciale dagen.

Karen - Ja, inderdaad genieten we ervan, je moet het eens proberen. We lachen veel samen en hebben goede tijden, er zijn in de loop der jaren veel goede vriendschappen ontstaan. Oorspronkelijk uit Ierland, ben ik een buitenlander hier, dus geeft mijn deelname aan de lokale gemeenschappen me een idee van hoe het is om hier aan de Middellandse Zee te wonen, het is een zeer verrijkende ervaring.

Voor Daniel zijn het zijn 3 favoriete dagen van het jaar, zelfs meer dan Kerstmis en Nieuwjaar.

Niet alle steden in de regio vieren een Moren en Christenen Festival, maar het is een vrij populaire traditie in veel steden van de Valenciaanse Autonome Gemeenschap. Elke stad plant haar festival op verschillende tijden tussen april en oktober.

Elke stad voegt zijn eigen unieke tintje toe aan het festival, dat hun eigen lokale geschiedenis en gemeenschapsgeest weerspiegelt, dus het is de moeite waard om te kijken welke festivals en vieringen in de komende maanden in deze regio van Spanje plaatsvinden.

Dank aan Daniel en Karen dat ze hun verhalen met ons hebben gedeeld en ons deze persoonlijke kijk op het festival hebben gegeven.

Delen

Keer terug Keer terug

Neem contact met ons op

Categorieën

Eigendommen

Whatsapp
ONLINE VIEWINGS